24 okt. 2007

15 minuten

Stedelijk Museum KAAPT plan voor tentoonstelling '15 minuten'
(Laatste nieuws (Novum/ANP) | cultuur en media | 24-10-2007 18:09
Stedelijk Museum helpt kunstenaars uit de brand AMSTERDAM (ANP) - Kunstenaars die maar niet aan de bak komen, kunnen binnenkort terecht in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ze mogen tijdens de Museumnacht van zaterdag 3 op zondag 4 november een eigen werk in de culturele instelling tentoonstellen. Dat maakte een woordvoerster woensdag bekend.
Veel tijd krijgen de artiesten overigens niet: ze mogen hun tekening, schilderij of beeld slechts vijftien minuten laten zien. De kunstwerken komen te staan in de entreehal van het museum in het Post CS-gebouw.
Die hal wordt tijdelijk omgedoopt tot Andy's 15 Minutes of Fame Gallery. Kunstenaar Andy Warhol voorspelde dat in de moderne tijd iedereen zijn vijftien minuten roem zou krijgen. In het Stedelijk Museum loopt momenteel de expositie Andy Warhol - Other Voices, Other Rooms.)
Al sinds 2 februari 2007 staat op de website van de Haagse galerieopweg, www.galerieopweg.nl, de tentoonstelling '15 minuten' aangekondigd ter gelegenheid van de 80ste geboortedag van Andy Warhol op 6 augustus 2008.
Diverse bekende en minder 'beroemde' kunstenaars hebben toegezegd mee te werken. Enkelen zijn reeds begonnen aan de productie van hun bijdrage.........Een tentoonstelling loopt over het algemeen zo’n vier à vijf weken, zo ook bij galerieopweg. Voor echte snelheidsduivels veel te lang. Daarom wil galerieopweg deze bijzondere dag collega-kunstenaars op hun weg naar fame helpen. Elk half uur openen we een nieuwe tentoonstelling die slechts 15 minuten zal duren.
Aanleiding is de 80ste geboortedag van Andy Warhol (6 augustus 1928 – 22 februari 1987). Het is bovendien veertig jaar geleden dat Andy Warhol in 1968 zijn voorspelling deed: "In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes." In 1979 herhaalde Warhol zijn statement: "...my prediction from the sixties finally came true: In the future everyone will be famous for fifteen minutes ”. galerieopweg biedt eenmalig deze dag kunstenaars van verschillende artistieke disciplines een podium.
Uiteraard zullen de werken van professionele kunstenaars aan de hoge kwaliteitseisen van galerieopweg voldoen en op enigerlei wijze iets hebben met haar thema’s; dus letterlijk en figuurlijk in de stal passen.


Geplande locatie: Witte de Withstraat, Rotterdam.

Geen opmerkingen: