18 feb. 2008

kunstbont


Het glazen Museum het Valkhof (Ben van Berkel) staat aan de rand van het Valkhofpark, waar ooit een Romeins legerkamp lag en waar later keizer Karel de Grote zijn burcht liet bouwen. Behalve een grote verzameling Romeinse archeologie heeft het museum een mooie collectie moderne kunst, met de nadruk op Nederlandse kunst van na 1960; in het bijzonder Pop Art.

galerieopweg reisde zondag af naar Nijmegen voor de opening van een schitterende tentoonstelling 'Hortisculpturen' van Ferdi (1927-1969).

'wilde tijgerlelie die zij al
hier in haar zelfgemaakte lustwarande was'

dichtte Lucebert in 1969.

De fantastische, meer dan vijf meter lange, Damsel Dragonfly (1967) staat centraal in een ludieke, psychedelische tuin met sensuele en vleselijke planten, gemaakt uit gelast vlechtwerk, overtrokken met schuimplastic, kleurrijk kunstbont en exotische stoffen. Wel jammer is dat je in de -mooie- museale presentatie die heerlijke werken niet mag 'betasten', want daar nodigen ze openhartig toe uit.

Ferdi Jansen studeerde begin jaren ’50 in Parijs bij beeldhouwer Ossip Zadkine en bij haar latere echtgenoot Shinkichi Tajiri, en behoort met Niki de St.Phalle, Yayoi Kusama, Eva Hesse en Louise Bourgeois tot de emancipatoire generatie vrouwen die met hun werk in het mannenbolwerk van de kunsten wist door te dringen.

Giotta en Ryu Tajiri stelden een monumentaal overzichtsboek samen met bijdragen van Mirjam Westen, Dick Hillenius, Frank van der Schoor, en Sylvia Nicolas, waarbij in het foedraal opgenomen een facsimile van het herdenkingsboek dat Shinkichi Tajiri in 1970 op eigen persen in een oplage van 500 exemplaren drukte.


Geen opmerkingen: