16 dec. 2007

heimat


De Berlinische Galerie, Landesmuseum für Moderne Kunst Fotografie und Architectur ligt wat verstopt in een grauw wijkje bij Lindenstraße en Oranienstraße.
Een kleurloos paard, graffiti en een grote hoeveelheid citaten die je er naar toe leiden, doen hun best een grijze dag te kleuren.



De tentoonstelling Neue Heimat - Berlin Contemporary toont 29 Duitse en buitenlandse kunstenaars uit het Berlijn dat na de hereniging creatief bloeit en voor velen een nieuw 'thuis' werd. In een door globalisering en uniformiteit gekenmerkte maatschappij die vragen op roept over locatie en identiteit spreekt hier creatieve assimilatie.
'Heimat' kan opgevat worden als 'huis', 'behuizing', het huis als beschermende huls, als heimwee- en toevluchtsoord met een sterke referentie naar het individuele leven.
En dan is er de relatie met het landschap, het bedreigd territorium, en het schijnbaar vertrouwde dat omslaat in het tegendeel en vervreemdt. Een landschap van mobiliteit en migratie, met zekerheden en onzekerheid.
Neue Heimat toont kunst als ontwerp van een ideaal tegenbeeld van de realiteit, meestal verre van romantisch of idyllisch, eerder een kritische en utopische blik in het hier en nu.



Nevin Aladag, Alles auf Anfang.

Geen opmerkingen: