1 nov. 2007

Warholesk


Tot 20 januari 2008 is in het Van Gogh Museum in Amsterdam, de tentoonstelling 'Barcelona 1900' te zien. Het toont kunstwerken uit de jaren 1880-1909, een periode waarin de stad artistiek en sociaal een zeer bloeiende ontwikkeling doormaakte en een indrukwekkende architectonische gedaantewisseling onderging.
Van een nog jonge Picasso hangt er, uit de collectie van het Metropalitan Museum of Modern Art New York, een 'warholesk' zelfportret uit 1900.


Eenenvijftig jaar later creëerde Picasso uit 'gevonden' materialen 'La Guenon et son petit'.
Uit een model van een Panhard-auto schiep hij de schedel van de aandoenlijke moederaap, de ogen omkaderd door de voorruit. De motorkap vormt de apenneus. In de onderkaak is een achterstevoren en ondersteboven geplaatst model van een Renault te herkennen; speelgoed dat zijn zoon Claude van Picasso's kunsthandelaar Kahnweiler ten geschenke had gekregen. De torso word gevormd door een grote aarden kruik. De oren maakte hij van kruikenoren, de schouders van grepen van een grote schaal, de benen van stukjes hout, en de staart van een auto-vering.

Heden ten dage wordt Picasso's naam en signatuur hergebruikt op een automobiel van het merk Citroën; of hij er gelukkig mee is?

Geen opmerkingen: