11 jun. 2007

Art Brut


Het was de Franse wijnhandelaar-kunstschilder Jean Dubuffet die het begrip Art Brut lanceerde toen hij, in juni 1948, samen met de geestelijke vader van het Surrealisme André Breton, Antoni Tapiés en Jean Paulhan, in de kelders van de Galerie René Drouin op de Place Vendôme in Parijs de Compagnie de l'Art Brut stichtte.


Doel was exposities te organiseren van een kunst, die zij omschreven als '[...] producties (tekeningen, schilderijen, haakwerken, gemodelleerde of gesculpteerde figuren, enz.) met een spontaan en inventief karakter, die zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van de gewone kunst of van culturele voorschriften en die voortkomen van duistere personen, die vreemd zijn aan de professionele artistieke milieus [...].' De gevestigde kunst noemden zij Art Culturel, die nooit puur kon zijn.


Ongecompliceerd aanstekelijk catchy klinkt Art Brut deze 'Late Sunday Evening' in de Amsterdamse Melkweg. Eén van die jonge Brit-pop-bands, die met 'We Formed a Band', de single van het debuutalbum 'Bang Bang Rock & Roll', een puur staaltje inspirerende Outsider-Art-Rock neergezet hebben. Wij kijken uit naar het nieuwe album dat met een week of drie zal verschijnen.


In het voorprogramma speelde een even smakelijke Black Wire die door Art Brut-zanger Eddie Argos als 'My little brother [who] just discovered rock and roll' werd afgekondigd. Eddie droeg hun schoenen met genoegen.

Geen opmerkingen: