29 jun 2007

cultuurzorg

Heimelijk verscholen tussen Scheveningseweg en Van Dorp-, Helm-, en Doornstraat ligt het Doornduin dat vroeger eigendom was van panoramaschilder Mesdag, die zijn buitenatelier op de top van het duin had. Door plannen van Stichting Bronovo-Nebo om appartementen te bouwen op de plaats van het aan de Scheveningseweg gelegen zorghuis staat het gebied onder druk.


Landschapsschilder Elise Hogendoorn lanceerde het idee om op de Nebo-locatie een H.W. Mesdaghuis te bouwen voor oudere kunstenaars, musici en wetenschappers. Naar voorbeeld van het Larense Rosa Spier-huis komen in het verzorgingshuis oefenruimtes voor musici, ateliers voor de kunstenaars, een concertzaal voor uitvoeringen (en een galerie?), zodat zij zo lang mogelijk hun beroep kunnen blijven uitoefenen.
Kunstenaars, musici en wetenschappers, conservatrice De Haan van het Museum Mesdag, en ook mogelijke partner, de landelijke zorginstelling Meavita, hebben enthousiast op het plan gereageerd.

Het lijkt galerieopweg verstandig als Arno van Roosmalen van STROOM, Haags Centrum voor Beeldende Kunst, in een vroeg stadium insteekt op dit initiatief dat unieke mogelijkheden biedt tot integratie van beleid.

Om negatieve associaties met een psychisch gestoord kunstenaarschap te vermijden, zou de te veel naar Mesdagkliniek klinkende naam ingeruild moeten worden voor het positievere 'Villa Panorama', dat zowel de schilder eer aan doet, alsook de toekomstige bewoners een perspectief biedt.

De Nebo-locatie zou direct tot broedplaats gemaakt moeten worden waar meerdere nu nog actieven uit het ruim 900 kunstenaars tellende bestand de opdracht kunnen krijgen het gebied te ontginnen.

Te denken valt aan een inventarisatie van de nu nog niet ingevulde plek, met een eigen historische, ecologische en ruimtelijke kwaliteit door Lara Almarcegui. Martijn Engelbrecht zou gevraagd kunnen worden statistisch onderzoek te doen naar de wensen van de bewonerskandidaten. Jan Korbes kan een architectonische studie voor panoramische OpTrekjes verrichten. Denis Oudendijk zou eens kunnen overwegen mobiel meubilair met banden te ontwikkelen, en een culinair alternatief voor 'Water en Brood' te zoeken. En wellicht kan de pas afgestudeerde grafisch ontwerper Maaike de Jong op passende wijze de publiciteit vormgeven.

Geen opmerkingen: