12 jun 2007

gevestigd

De zichzelf snel op de kaart zettende galerieopweg is niet gevestigd, maar beweegt in de periferie. Hangt niet rond in 'Creatieve Steden', maar koerst tegen de stroom in. Neemt niet de platgetrapte paden, maar slaat nieuwe wegen in, doet zijstraten aan en slaat bruggen.
galerieopweg is er niet om de kunst te volgen en te tonen, maar om kunst mogelijk te maken. 'Modern art makes me want to rock out'.
De kunst wordt minder bedreigd door te veel, te weinig of verkeerde aandacht, dan door te weinig kunst. Vandaar de nadruk op productie van kunst. De definitie van kunstproductie die galerieopweg hanteert is eenvoudig en omvattend: het teweegbrengen van oorzaken. 'Alles voor de kunst'.


Het gaat om kunst gemaakt door een onafhankelijk kunstenaar die immuun is voor de artistieke cultuur, wiens creaties niets van doen hebben met de door kameleons en na-apers beheerste culturele kunst, maar geheel en al ontspringen aan de oorzaken. Een 'homme commun' die zich verre houdt van het vermaledijde gesubsidieerde kunstbedrijf. 'Popular culture no longer applies to me'.
Kunst is toegepaste vrijheid; galerieopweg neemt en geeft deze waar mogelijk. Het traject tussen produktie en receptie wordt zo kort mogelijk gehouden. Zo gaat het minst verloren aan waardevolle onvoorspelbaarheid en risico's.
Het kapitaal van galerieopweg is de inzet en het inzicht van de kunstenaar.

Geen opmerkingen: