21 jun. 2007

oerol 2

The Lunatics en het Zuid-Koreaanse Corporal Theatre Momggol beginnen in deze co-productie een zoektocht naar de waarheid waarin niets is wat het lijkt. Voor de beeldende voorstelling Ku-Do (zoektocht naar de waarheid) hebben ze zich laten inspireren door de eeuwenoude Homerische Odyssee, en de virtuele werkelijkheid van games en 'Second Life'.


Een held en zijn volgelingen belanden in een surrealistische wereld waar ze denken te vechten voor hun leven, totdat één van hen opstaat uit de dood. Sterfelijkheid blijkt ver te zoeken, de geliefden thuis echter ook. De held vlucht naar vrouw en kind en neemt de dood voor lief. Het gaat tenslotte niet om de waarheid, maar om de zoektocht.
Lopende banden, bijzondere licht-, geluids-, lucht- en vuureffecten zijn de bouwstenen voor deze buitengewoon fascinerende locatietheatervoorstelling in de duinen op Nollekes Noord.


Fietsend op de dijk, bij overgang Kinnum, doemt na een bocht opeens het Tentstation van Melle Smets als een fata morgana op uit zee.
Zo gewoon als een tankstation in ons alledaags landschap is; vreemd is het als een dergelijk bouwwerk opeens in zee staat.
Eén van de sponsors van het Terschellings Oerol festival, de NAM, levert olie aan onder andere de raffinaderijen van Shell in Pernis.
Smets stelt vragen als: 'Wat is een schoon landschap? Wat is authentiek? Is cultuur een onderdeel van de natuur of andersom?' Hij stelt: 'Het hedendaagse tankstation is een supermarkt, koffiehuis en benzine tankstation in één. Benzine, snoepgoed, frisdranken en het broodje bal komen allemaal via een complex productie- en vervoersysteem uit heel de wereld samen in het tankstation langs de snelweg. Het tankstation is één van de grootste logistieke prestaties van de mensheid en staat daarmee haaks op ons idee over de natuur. Het tentstation wil het plaatje in ons hoofd over het landschap ter discussie stellen.'

Geen opmerkingen: