14 mrt. 2007

fotofinish

Tot vandaag was op het Haagse Lange Voorhout de fototentoonstelling Paard in de Stad te zien. Weliswaar affreus gepresenteerd werden 20 prachtige grootformaat foto's getoond van bekende fotografen als Jacques Henri Lartigue, Henri Cartier-Bresson, Helmut Newton, Charlotte Dumas, Tomas Dworzak en Alexandr Rodchenko.
In de tentoonstelling staat de in één eeuw tijds veranderende rol (van nut en statig tot knus en status) van het paard centraal.


Eerder was deze tentoonstelling te zien op de Boulevard Marcel Proust, in het Normandische Cabourg, een historische paardenstad bij uitstek.
Ook Den Haag kent een rijke hippische geschiedenis. Behalve de Koninklijke Stallen en Neêrlands oudste burgermanege, de 's Gravenhaagsche Stadsrijschool uit 1806, beiden om de hoek van het Voorhout, is hier het fenomeen 'paard in de tuin', of 'Er staat een paard in de gang' zoals André van Duin in 1981 zong, nog tamelijk gewoon. Door de gang van de Haagse stadswoning wordt het paard naar straat geleid. Het paard van voorheen de schillenboer werd door Axel en Helena van der Kraan als Ode aan het Werkpaard in de Schilderswijk op een voetstuk geplaatst (1989).


Maar waar is onze meest luchtige paardensculptuur Horse Power van de Israëlische Zadok Ben-David gebleven?
Op het lommerrijke Koningsplein staat noch slechts een afschuwelijk lelijk leeg voetstuk. Is hier sprake van een 'Sokkelplan'?

Geen opmerkingen: