21 mrt. 2007

grease

Het is met auto's net als met honden en hun eigenaren: ze hebben dezelfde trekken. Niets menselijks is hen vreemd.


Laten we het een roadmovie noemen van regisseur John Lasseter, oprichter van Pixar. Cars is een fabuleus getekend Disney-verhaaltje vol met verwijzingen, maar ook met een plot die je van mijlen ver ziet aanstormen, waarin de uitgeslapen Lightning het levenslesje wordt gelezen.
Lightning McQueen is een vurig rood sportwagentje dat volop in de spotlights staat, een ambitieus patsertje, een straatvechter, en nieuweling in de racewereld die onderweg is naar de finale van de Pistons Cup in California. Dat de trotse Lightning door alle media-aandacht slechts meelopers en geen echte vrienden kent lijkt hem koud te laten, totdat hij terecht komt in het afgelegen plaatsje Radiator Springs aan de Route 66 waar hij een taakstraf te vervullen heeft. Lightning maakt er kennis met Doc Hudson (een Hudson Hornet uit 1951 die een geheim met zich meezeult) en Mater, weliswaar een roestbak, maar zeer betrouwbare sleepwagen die hem helpen te realiseren dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan prijzen, reputatie, roem en sponsors. Na aanvankelijk gepruttel en gemor groeit de waardering voor het kleinschalige buitenleven en raakt hij verliefd op Sally, een chique Porsche uit 2002.


Ronald Ockhuysen schreef erover in de Volkskrant: '[.....] een film die uiteindelijk zijn publiek naar huis stuurt met de boodschap dat juist zachte krachten het leven gewichtig maken. Een racefilm die pleit voor onthaasting - je moet maar durven.'

Geen opmerkingen: