29 mrt. 2007

zuinig

Met een bijna verdubbeld belastingvoordeel van 3.000 euro wil staatssecretaris De Jager van Financiën (CDA) de AutoRai-bezoeker (29 maart tot en met 9 april) overhalen tot de aanschaf van een energiezuinige auto; leuker kunnen ze het niet maken. Het is te prijzen dat autoproducenten gestimuleerd worden schonere zaken te leveren, zo vindt ook Milieudefensie.

Toch heeft branchevereniging Bovag een goed punt als zij stelt dat 'De consument [...] door het belastingvoordeel in de verleiding [komt] een grotere auto aan te schaffen die in absolute zin een stuk vervuilender is dan een kleine zuinige auto.'

Géén (nieuwe) auto aanschaffen levert meer milieu-winst op omdat er dan minder overbodigs geproduceerd wordt en de afvalberg minder groeit.

Bovendien gaan belastingvoordelen altijd naar de welgestelde bovenlaag die zich de modieuze luxe toch al kon en wilde veroorloven.

Als dan de NS je ook nog eens opzadelt met spitsheffingen ter compensatie van de aangekondigde kilometerheffing is er nog een vorstelijk alternatief.

Geen opmerkingen: