28 mrt. 2007

An inconvenient truth

Filmhuis Den Haag Dagelijks om 17.00 uur, GRATIS toegang (reserveren!)

'We hebben kunst om niet aan de waarheid te sterven'. Nietzsche

Er ligt een tijdbom onder ons. Als het klopt wat de meeste geleerden nu denken, hebben we nog maar tien jaar de tijd om een wereldramp af te wenden. Ons klimaat raakt in een verwoestende vrije val met extreme weersverschijnselen, overstromingen, droogtes, epidemieën en ongekend dodelijke hittegolven. Een ramp die we zelf veroorzaakt hebben.


Moeten we gaan doemdenken? Nee. Het grote succes op het Sundance Filmfestival was An inconvenient truth, een film van regisseur Davis Guggenheim. U krijgt een bevlogen en bezielende man te zien die de mythen en misvattingen blootlegt over de opwarming van de aarde en laat zien wat we eraan kunnen doen. Die man is de voormalige vice-president Al Gore, die zich met zijn reizende ‘Opwarming van de aarde-show’ met hart en ziel inzet voor deze zaak. Gore is geestig, boeiend en oprecht. Hij laat op indringende en enthousiaste wijze zien wat wij als gewone burgers kunnen doen aan wat hij het ‘planetaire noodgeval’ noemt. Voor het te laat is.

Met in 2005 het zwaarste stormseizoen in Amerika ooit lijkt het kritieke punt bereikt. Gore licht onomwonden toe hoe slecht we ervoor staan. De harde feiten en voorspellingen worden afgewisseld met zijn persoonlijke levenservaringen. Als student zag hij de milieucrisis al aankomen. Als jonge senator gaf een drama in de familie hem een andere kijk op het leven. En na bijna president geworden te zijn, wijdt hij zich nu volledig aan deze kwestie.


Op een geestige, intelligente en hoopgevende manier brengt An inconvenient truth het overtuigende betoog van Gore over het voetlicht dat de opwarming van de aarde niet langer een louter politieke kwestie is, maar een gigantische morele uitdaging voor de totale wereldbevolking. De documentaire won in 2007 de Oscar voor Beste Doumentaire.

De gratis vertoningen van An inconvenient truth worden u aangeboden door de Planet Prosperity Foundation.

Geen opmerkingen: