17 feb. 2007

Gerco de Ruijter


Op uitnodiging van het Belasting & Douane Museum in Rotterdam was galerieopweg vanmiddag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Grenzen. De Rotterdamse beeldend kunstenaar en fotograaf Gerco de Ruijter (1961) verkende en fotografeerde in opdracht van het museum de grenzen van Nederland. De Ruijter gebruikt voor zijn camera het bijzondere vervoermiddel de vlieger. Vanuit vogelvluchtperspectief legt hij beelden van het Hollandse landschap met haarscherpe details vast. Tegelijkertijd ogen zijn foto's door afwezigheid van de horizon wonderlijk abstract, zoals deze foto van de Maasvlakte (klein formaat, 15 x 15 cm) uit 1996, die ik in 2006 op de Amsterdamse KunstRai, via MKgalerie.nl (belast met 6% BTW) aanschafte.


De tentoonstelling gaat vergezeld van een mooie publicatie met foto's van Gerco de Ruijter en, onder andere van NRC bekende, wandelverhalen van Joyce Roodnat; Grenswandelingen van Termunten tot Cadzand.
De gisteren in deze weblog getoonde billboards die galerieopweg heeft laten maken, werden door de filosofisch ingestelde bibliotheek- en documentatiemedewerker, John Reijnhoudt, spontaan opgenomen in de collectie van het Belasting & Douane Museum.


Op de rug gezien Joyce Roodnat (links van haar 'man') en Gerco de Ruijter, in het midden collega-galerist van MKgalerie.nl