15 feb. 2007

movin' movin' movin'

Om naast al dat toeren met galerieopweg aan noodzakelijke lichaamsbeweging te komen (constipatiepreventie) neemt de galerist wekelijks rijlessen aan de 's Gravenhaagsche Stadsrijschool; een naam die doet vermoeden dat hier chauffeursopleidingen gevolgd kunnen worden.

De 20 PK's, waarvan Finesse mijn favoriet, die de ruim tweehonderdjarige (en daarmee oudste) burgermanege van Nederland tot onze beschikking stelt, zijn echter van vlees en bloed.

Hier treft men geen Clint Eastwood-types movin' movin’ movin' en move 'em up!, head 'em out! en ride 'em in! zingend, uit de titelsong van de in de jaren vijftig en zestig populaire Amerikaanse tv-serie Rawhide. (Zanger Frankie Laine overleed 7 februari op 93-jarige leeftijd.) Aan de Kazernestraat onderricht men de dressuur- en springsport; in het verleden zelfs tot Olympisch gouden hoogten.


Mijn rijvaardigheid is oneindig ver verwijderd van het niveau Anky, en de Piaffe ken ik alleen als de hierboven afgebeelde sculptuur van Marcel Prins. (Piaffe, hout, acryl, lak. 26 x 10 x 10 cm. Particuliere collectie)
Het tot in de finesses bereiken van de ideale 'aanleuning' en totale 'nageeflijkheid', dat het paard zich zonder weerstand bereidwillig overgeeft aan de ruiter, zijn het hoogste streven in de rijkunst. 'Zagen' om je paard in de krul te rijden is vloeken in de paardenkathedraal.


Marcel Prins weet met Niet zagen zijn materiaal uitstekend naar de hand te zetten. (2006. hout, acryl, lak. 45,5 x 17,5 x 10 cm. Bij galerieopweg in stock).