22 feb. 2007

pimpen


galerieopweg is nog in aanbouw; een standaard aanhangwagen wordt momenteel ‘gepimpt’ tot een heuse rijdende galerie, met grote vensters en museale verlichting.
Het fenomeen Pimp my ride is al zo oud als het vervoermiddel zelf.


Het dient niet alleen een esthetisch doel; men wil ook imponeren. Een stralend voorbeeld is de meestal niet meer dan ééns per jaar van koninklijke stal gehaalde Gouden koets. Maar wat te denken van het paard van Troje? Hier op een doek uit 1760 van Giovanni Domenico Tiepolo (1727-1804), een meester van de laat-barok (National Gallery, London).


De BMW, een auto die door de liefhebbers toch al als mooi omschreven wordt, werd regelmatig door beroemde kunstenaars, op uitnodiging van de producent, van een kleurrijk jasje voorzien. Fraaie staaltjes van een grote beurt geven onder meer Alexander Calder, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, David Hockney, Frank Stella en deze 635 CSi van Robert Rauschenberg, met kunsthistorische verwijzingen. Maar ook de kritische Jenny Holzer pimpte een BMW v12mlr-raceauto met teksten als 'you are so complex you, don't respond to danger' en 'monomania is prerequisite of succes'.